Телефони: 032622890 / 0884641904

LEGO

Дата: 17 Ное 2016

LEGO

Лего е марка за конструкториВ наши дни LEGO е най-известната марка в света на играчките. Значително по-популярна дори от куклата Барби. Но датската компания е започнала своята история като най-обикновен производител на дървени изделия. А първите играчки от естествения материал са се появили значително по-късно.

 

През 1932 г. Оле Кирк Кристиансен основал в Дания компания за производство на домашни стоки. Най-голяма печалба носела продажбата на дървени стълби и дъски за гладене. Търсенето на тези стоки обаче силно се свило, когато дошла тогавашната икономическа криза. И Оле започнал да търси нова ниша. Той започнал да прави дървени играчки и скоро разбрал, че интересът към тях не намалява дори в тежки години от финансова гледна точка. Главен помощник на Оле по онова време бил неговият син, който се трудил заедно с него повече от 12 години. 

Leg + Gold = най-известната марка играчки

След успешното производство на играчки Кристиансен започнал да търси име за своята компания. Имало много предложения, но в крайна сметка собственикът сам избрал името – думата  LEGO, която била събирателна от други две – Leg и Gold, които взети заедно означават „играй хубаво“. Няколко години по-късно основателят научил, че самата фраза LEGO на латински означава „аз се уча“. Разбира се, да се говори за голям екип, който е мислил дълго върху името, е силно пресилено, защото тогава в LEGO са се трудили всичко на всичко само 7 човека, които получавали истинско удоволствие от създаването на радост за децата.

През 1936 г. компанията вече имала в актива си асортимент от 42 различни играчки. При това още тогава, както и сега, те съвсем не били евтино удоволствие. Едновременно с направата на играчки компанията не изоставила и традиционното си производство.

През 40-те години в историята на фабриката настъпили сериозни промени, а една трагедия обърнала бъдещето на LEGO. След като фабриката изгоряла, станало ясно, че занапред ще се произвеждат само играчки. През 1943 г. собственикът най-насетне регистрирал компанията официално с името LegetOjsfabrikken LEGO Billund A/S.Забавен детски конструктор

Английски психолог измислил вълшебното кубче

1947 г. обаче завинаги променила LEGO.

Компанията получава права върху разработката на английския психолог Пейдж. Ставало дума за неголям пластмасов куб, който може да се свързва с други подобни детайли. От универсалното кубче може да се правят цели конструкции, които по онова време не били особено стабилни. В този период синът на Оле – Готфрид, вече се занимавал съвсем активно с бащините дела. Той веднага разбрал, че бъдещето е в подобни интересни играчки. В LEGO постепенно се разделили с дървото за сметка на пластмасата. Още в тази година Кристиансенови придобили най-голямата в Дания линия за пластмасови отливки, което им позволило да произвеждат играчките на конвейер.

Интересна детска играВ края на 40-те години компанията имала около 200 различни модела пластмасови и дървени играчки. Но LEGO все още не е било това, което знаем сега за него. Кубчетата, над които получили права собствениците, все още не били пригодени за пълноценно строене. Готфрид обаче патентовал съвсем нова система от строителни елементи, която позволявала да се съединяват стабилно отделните части. Името й дошло от само себе си – конструктор. Под ръководството на Готфрид са пуснати първите тематични играчки. Появил се първообразът на най-популярните и до наши дни серии – космос, град, рицари, каубои и т.н. Те много бързо станали любимци на малчуганите.

Пожар сложил точка на дървените мечове

През 1960 г. изгорял цехът, който произвеждал дървени играчки, и в компанията решили да не го възстановяват изобщо. LЕGO вече продавали в много страни, повече от 50 различни конструктори. През 1962 г. е била открита частна авиокомпания LEGO, а конструкторите редовно били доставяни до САЩ.

Датчаните толкова силно развили бизнеса с играчки, че се опитвали да станат лидери в цял свят. Две години след откриването на авиокомпанията LEGO започва да влага в своите конструктори неголеми, но лесни за разбиране указания за сглобяване на моделите. Тези инструкции станали неизменна част от всеки комплект на компанията.

Докато развива своята империя, LEGO не пропуска да работи много внимателно със своите клиенти. Винаги първо питали потребителите какво им трябва, а после пристъпвали към разработка и производство. Така се появил един от свръхуспешните проекти – железопътният комплект, който включва не само релси, но и гари, ландшафт и пътници. При този възход е съвсем естествено, че през 60-те години на миналия век в LEGO са работили петстотин човека.

Бизнесът с играчки толкова много се разраснал, че през 1968 г. в град Биллунд бил открит и знаменитият парк LEGOLAND.

Лего е занимателна детска играПо това време компанията LEGO получила признанието и на критиците. Тя получила наградата за най-добра играчка в Люксембург.

Педантичните швейцарци имали шанс да правят тухличките

През 1973 г. е разработен знаменитият логотип LEGO, който сега е известен на хиляди хора по планетата. След неговото появяване компанията изнася за първи път производството си зад пределите на Дания. И поверява тази деликатна работа съвсем естествено на швейцарците.

През 1977 г. империята LEGO вече се ръководи от внука на създателя Оле Кристиансен – Келд. По това време се появили и доста модерни технически решения в различните конструктори. И комплектите, в които има фигурки с подвижни крайници, също са създадени в този период.

Успехът на космическия комплект бил направо зашеметяващ. Още повече печалби получила компанията от серията „Замък“, която е пусната през 1984 г. Средновековната тема се оказала особено популярна сред поклонниците на LEGO. След две години на пазара излязъл и комплект роботи.

През 1986 г. LEGO става основен доставчик на играчки за кралския двор на Дания, а през 1990 година се появили първите фалшификати на конструкторите, което е показателно за огромната популярност на датските играчки чудо.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари