Телефони: 032622890 / 0884641904

Barbie

Дата: 21 Ное 2016

 Barbie      Всички Продукти ма марката  Barbie

Вече близо 50 години " Barbie, е световна икона сред детските кукли. Днес тя е много повече от обикновена детска играчка – на нея се възхищават както малки момичета, така и пораснали, зрели хора, за които тя се е превърнала в най-скъпо хоби.

 

Историята на тази кукла  ни връща в средата на 50-те години на 20 век и се преплита с историята на Mattel – днес, световен лидер, корпоративен гигант в производството на детски играчки. В средата на 40-те години Рут и Елиът Хандлер (Ruth and Elliot Handler) и техният партньор и близък приятел Харолд Матсън (Harold Mattson) основават фирма за производство на дървени рамки за картини. Елиът започнал да използва остатъците от дървения материал, за да прави от тях кукленско обзавеждане и с това поставил основите на техния бизнес насочен към производството на детски играчки. Фирмата носела името Mattel – MATT за Mattson и EL за Elliot.

 

Рут Хандлер наблюдавала как дъщеря й Барбара си играе със своята хартиена кукла и забелязала, че тя много често се забавлява като си представя живота на куклата като възрастна. По това време детските кукли имитирали фигурата на деца. Осъзнавайки, че може би е открила незаета ниша в пазара на детски играчки тя споделила със съпруга си Елиът идеята за кукла с фигурата на възрастен, но той реагирал доста скептично. През 1956 година по време на пътуване до Европа със своите две деца – Барбара и Кенет, в Швейцария Рут Хандлер попада на германска кукла наречена Лили. Нейната фигура била същата като тази, която тя си представяла и затова купила три, като дала едната на дъщеря си, а другите две занесла обратно в Щатите. Лили била вдъхновена от популярна анимационна героиня в Западно-Германския вестник Die Bild-Zeitung – момиче от работническата класа, което знае какво иска и как да го постигне. А самата кукла била изработена от твърда пластмаса с изляти обувки, обеци, дрехи за преобличане и дълга коса, вързана на конска опашка. Тази кукла се превръща в първообраза на бъдещата кукла Барби (Barbie, Barbi).

 

Завръщайки се обратно в Щатите, Рут Хандлер преработва дизайна на куклата Лили и й дава ново име – Барби – на името на дъщеря си Барбара. Тази кукла е представена за първи път на Международния панаир на детските играчки в Ню Йорк на 9 Март 1959 година – дата, която ще остане в историята като рождения ден на куклата Барби (Barbie, Barbi). На този панаир купувачите посрещат новата кукла доста хладно. Тъй като тя няма еквивалент на американския пазар на нея се гледа като на рискова стока. Но след като я виждат по лавиците в магазините хората бързо си променят мнението. На Mattel ще са необходими години, за да насмогне на интереса към Барби (Barbie, Barbi). Само за 10 години са реализирани над 500 млн долара приходи от продажбата на стоките с марка Barbie (Барби).

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари