Телефони: 032622890 / 0884641904

Великденски идеи от Касида за Вас и Вашите деца

Великденски идеи от Касида за Вас и Вашите деца

Великден е празник, който очарова и малки и големи със своята пъстрота и пролетно настроение. Но едно от най-любимите занимания на децата е боядисването на яйцата. То е ритуал, който позволява на малчуганите да развихрят фантазията си да се потопят в тайнството на празника чрез различните цветове и символите, които те носят. Друго любимо занимание на малчуганите е готвенето. Малките палавници обожават да майсторят различни неща в кухнята, защото така те приличат на мама и татко и могат да се цапат на воля.
За боядисването на яйцата не е задължително да бъдат използвани традиционните методи, понякога с природни средства резултатите са наистина впечатляващи, а Вие ще бъдете спокойни, че сте избегнали химическите бои и незравословните за здравето елементи. 
Ние от магазини "Касида" направихме за Вас интересна селекция на някой нетрадиционни методи за боядисване на яйца с традиционни и не толкова известни бои и за интересни рецепти за празника, които ще зарадват и малки и големи.

ИДЕИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА

Още от най-дълбока древност, когато не са били познати химическите бои, оцветяването на яйцата е ставало с природни средства.От различните растения могат да се получат най-разнообразни бои и багрила. Самото варене на празничните яйца също крие някой тънкости, които ще Ви спестят много главоболя и ще Ви спасят от многото на брой счупени черпуки. Най-важното правило е яйцата да са на стайна температура. За варенето им трябва да изберем широк съд, чието дъно предварително сме покрили с мека, памучна кърпа или парче памук. Заливаме яйцата със студена вода и поставяме тенджерата на котлона. Във водата можем да добавим щипка сол, сухи стъбла от джоджен, целина, които са известни с това, че заздравяват черупките на яйцата. За да направите черупките им още по-здрави може предварително да накиснете суровите яйца за няколко часа в солена вода.
Варенето трябва да продължи около 10 минути на умерен огън.

РЕЦЕПТИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ЕСТЕСТВЕНИ БАГРИЛА

ЧЕРВЕНО - за него може да използвате плодове от синап, кора от дрян, отвара от риган.
ЖЪЛТО – отвара от прясно набрани листа от бреза, от ябълкови кори, жълт кантарион и лопен, пъпки от бяла бреза, корени от куркума и люспи от лук, отвара от листа от дюля, праскова, от корени, листа и цветове от смрадлика, цветове на кукуряк, минзухар и шафран.
СЛАМЕНОЗЛАТИСТО - яйцата варим дълго с люспи от кромид лук.
ОРАНЖЕВО –  отвара от смрадлика, кора от нар, цветове от невен.
ЖЪЛТО-КАФЯВО – отвара от коприва.
КАФЯВО – накълцани сварени орехови кори.
СВЕТЛОСИН – отвара от кленови клони, цветове от синя тинтява, пирински чай.
ЗЕЛЕНО – отвара от зелени шишарки, отвара от коприва, спанак, подбел.
МАСЛИНЕНО ЗЕЛЕНО – отвара от орехови листа, кори, лучени пера, листа на див салкъм или див орех.
ЛИЛАВО - отвара от сушени черни боровинки, плодове от медуница и телчарка;
СИВО-ЗЕЛЕНО - от конопени семена;
ЧЕРНО – ръждиви пирони, кори и листа от мъждрян

ИДЕИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ НА ЯЙЦАТА

1. С фулмастер може да изрисувате различни картинки и личица върху сварените вече яйца, а децата Ви с лекота ще направят своите най-велики творения и с гордост ще показват своите рисунки.

kasida velikden

2. Един от най-разпространените и любим начин за декорация на яйцата е с помощта на различни клонки и листенца, които се поставят върху яйцата и се стягат с помощта на мрежеста материя към черупката, идеален за тази цел е някой стар чорапогащник, който вече не използвате. След като го направите потапяте яйцата в предварително избран от Вас цвят боя и изчаквате до обагряне на черупката. След като извадите яйцето от боята внимателно махате мрежестата материя и на мястото на листенцето е останал красив отпечатък, който прави всяка черупка неповторима.

3. Върху голямо парче памук капнете по няколко капки боя от всеки цвят и след като напоите добре поставете яйцето отгоре и увийте с памука. Оставете да престои няколко минути и ще имате впечатляващо произведение на изкуството.

4. Декупаж - декупажната или салфетна техника е изключително популярен начин за освежаване на стари мебели и различни декоративни елементи у дома, но е подходяща и за кориране на Великденските яйца. Ще са Ви необходими лист декупажна хартия (предлага се в почти всички големи книжарници за художествени материали) или няколко обикновени салфетки с десен по Ваш избор. за облепването на мебели и различни други повърхности се използва лепило Ц200, но тъй като черупката на яйцата е пореста и ако бъдат намазани с него, рискувате да се просмуче и в сърцевината им, може да използвате леко разбит белтък или течна смес на вода и брашно.
Ако използвате декупажна хартия, изрежете избраните от Вас елементи и ги поставете върху предварително намазаната с белтък или брашнена смес черупка и леко притеснете, нанесете слой "лепили" и върху картинката. Със салфетките е още по-лесно, там може да използвате цялата салфетка или да изрежете избрани от Вас елементи от нея. Салфетките обикновено са дву и трипластови, а за да се получи наистина фина декорация върху яйцата е необходимо да остраните излишните пластове, така че да остане само най-горният изпъстрен с картинки. впоследствие техниката е същата като при декупажната хартия - намазване на цялата черупка, притискане на елементите и намазване отгоре.
Резултатът е страхотен, а така и децата ще се радват много, защото може да направите яйца с любимите им анимационни герои.

velikden dejupaj idei kasida

Великденски рецепти от Касида

ВЕЛИКДЕНСКИ МОРКОВИ

Необходими продукти:

1 опаковка готово, бутер тесто или солено тесто по Ваш избор.
Готови, алуминиеви форми - фунийки или предварително подготвени такива от домакинско, алуминиево фолио.

За пълнежа:
4-5 сварени и намачкани яйца
Майонеза или зехтин на вкус
Свежи подправки: магданоз, копър.
Стръкче пресен лук (по избор)
Лъжица горичца (по избор)
Разбъркайте всички продукти заедно до хомогенна смес.

Тестото се разстила и се реже по дължина на ленти с ширина около 2-3 см с помощта на нож за пица или обикновен нож. Получените ленти се намазват с разбит жълтък.

соленки великден касида морков

Нарязаните и намазани с жълтик ленти се прегъват в краищата и с ръце се оформя фитил, които леко се притиска и разточва с ръце.

соленки великден морков касида

Внимателно вземете една от изрязаните и нагънати на фитил лентички и започнете да увивате върху фунийките, които са предварително подготвени. Внимателно съблюдавайте да няма празни пространства между слоевете. Завършете навиването без да стигате до най-горния край на фунията, за да може после по-лесно да свалите изпечената соленка.

морков касида детски соленки великден

В останалия разбит белтък разтворете малко количество оранжева готварска боя и намажете готовите фунийки, които са престояли около 30 мин. По този начин ще добиете автентичен цвят на морковче.

великден касида морков

Подредете върху хартия за печене. Добре е да оставите поне една ненамазана с боя соленка, за да следите времето за изпичането им. Печете до готовност.

великден идеи за соленки касида

Напълнете готовите соленки с предварително подготвения яйчен пълнеж. Може да използвате и друг пълнеж по Ваш избор. Декорирайте със стръкче магданоз или копър.

Нови продукти

Easywalker Детска количка  Harvey 2 в 1 Steel Grey

Easywalker Детска количка Harvey 2 в 1 Classic Breton

-18%
Цена:1,299.00лв.
Каталожна цена:1,578.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена:1,299.00лв.
Каталожна цена:1,578.00лв.
Отстъпка:279.00лв. (17.68%)
Върни До Горе