Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

7 съвета за правилно повиване на бебето

7 съвета за правилно повиване на бебето

Повиването е добре позната техника за успокоение на бебето, която се използва от миналото до сега. Тя е много полезна в първите месеци, когато на децата е трудно да контролират крайниците си и хаотичното движение на ръчичките ги стряска по време на сън. Вековна, но и много противоречива, техниката за повиване има своите върли почитатели, но също така е отричана от много педиатри, ортопеди и родители. Ако сте от майките и татковците, които са решили да се спрат на нея е добре да знаете няколко трика, които ще Ви улеснят и ще направят повиването безопасно за детето. Като за начало е необходимо да изберете лека и тънка пелена, върху която да поставите своето бебе с лице нагоре (към Вас) като главичката и шията на детето задължително трябва да са над завивката. Сгънете пелената от едната страна, повдигнете долния край, прегънете и сгънете от другата страна около бебето и подпъхнете. Важно е да знаете, че повиването трябва да спре, когато децата започнат да се преобръщат, а за по-малките при правилно изпълнение на тази техника и стриктно следване на безопасността, има забележителни резултати освен за успокоение и срещу колики, неврологични проблеми или ако детето се разсейва лесно, докато яде. Това е така, защото с повиване, Вие имитирате усещането на детето в утробата на майката, с което е свикнало през 9те месеца от бременността.  

Повиването, обаче е отричано от много ортопеди и педиатри със съвременно мислене, тъй като прекомерното стягане на бебето с пелената и продължителното използване могат да са причина за недоброто развитие на леглото на тазобедрените стави. От друга страна сред съвременните продукти има решение и на това, ако това Ви притеснява или детето има предразположеност към проблем със ставите, вместо стандартното повиване, може да разгледате за специално направените за тази цел одеялца за успокоение. Те са с джобче, в което детето може свободно да свива и изпъва крачета, а ръчичките са нежно обвити и леко пристегнати, така че бебенцето да не се стряска.

 

повиване на бебе магазин касида

 

Прочетете нататък, за да разберете как можете да повиете бебето си безопасно и удобно.


1. Изберете правилната пелена.

 

Изборът на правилната пелена е първата стъпка към повиването. Това е важно, защото някои продукти и материали могат да носят риск от възпрепятстване на дишането на бебето или прегряване. Затова се уверете, че пелената е направена от материя, която може да диша, като памук, например. Изберете нещо леко, с хлабави нишки и по възможност в светъл цвят. Тежките одеяла не са подходящи за завиване, тъй като могат да причинят прегряване.
Ако използвате чувалче за повиване, уверете се, че няма прекалено стегнати, еластични ленти, панделки или шнурове. Също така проверете за декорации, копчета и други приспособления, които биха могли да доведат до стягане и да предизвикат опасност от задушаване.


2. Обгърни и завий: 4 лесни стъпки на повиване.

 

Сега, след като сте се справили с избора на правилната пелена, е време да се справите с процеса на повиване! Следвайте тези лесни стъпки, за да получите възможно най-добър резултат:

1. Разстелете пелената настрани и прегънете единият ъгъл надолу. Сега сложете бебето с лицето нагоре върху нея. Уверете се, че врата и главата на бебето не са под сгънатия ъгъл.
2. Поставете ръцете на бебето върху гърдичките му, хванете пелената и я преметнете от едната страна над ръцете на бебето, а после я поставете над него. Оставете малко място за увиване на бедрата. Сега прегънете пелената отдолу нагоре. Уверете се, че оставяте малко място, за да могат краката на бебето Ви да се движат. Коляното и краката на бебето трябва да се наведат малко и да имат място да се движат. Преметнете втората страна на пелената над бебето и пъхнете края отдолу. И това е! 

 

 

3. Проверете дали повиването не е прекалено стегнато или твърде хлабаво.

 

Проверете и се уверете, че не сте стегнали прекалено много детето или не сте оставили прекалено голямо разстояние. Когато завъртите бебето си, пелената трябва да е твърда, но не стегната или прекалено хлабава. Правилният баланс е важен тук. Прекалено хлабавите пелени могат да покрият лицето на бебето и да създадат риск от задушаване. От друга страна, ако обвивката е твърде стегната, тя може да затрудни дишането и дори да увеличи шансовете за пневмония. Прекалено стегнатото повиване също така може да причини проблеми с развитието на тазобедрената става. Бебетата трябва да разполагат с достатъчно място, за да могат свободно да преместват бедрата и коленете си, когато са повити. Ако бебето ви е плътно завързано с крака, изпънати напред, това може да доведе до развитие на дисплазия на тазобедрената става, състояние, при което тазобедрената става е склонна към дислокация или е разместена. Уверете се, че бебето Ви има достатъчно място, за да диша. Трябва да има празнина от 2 пръста между гърдите на бебето и пелената.

 

4. Уверете се, че пелената не е твърде топла.


Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание, когато повивате бебето, е прегряването. Вече говорихме за използването на лека тъкан като памучна пелена или такава от муселин за повиването. И не забравяйте, че ако бебето Ви започне да се изпотява, това означава, че му е прекалено топло и трябва да го разповиете.

 

5. Ако повивате по-голямо бебе, оставете ръчичките му свободни.

 

Между 0 и 3 месечна възраст е добре при повиване да сгънете лактите и да поставите ръчичките близо до брадичката на малкото човече, това намалява рефлексът на бебето, при който то рязко изпъва и свива крачета при по-силен шум, от което се стряска. Ако бебето Ви е по-голямо, оставете ръцете му свободни, за да се успокои. (Не забравяйте, че не е безопасно да повивате прекалено големите деца, които могат да се преобръщат сами)

 

6. Поставете бебето по гърб, докато спи.


Винаги слагайте бебето си да спи по гръб. Според последните изследвания, това намалява риска от внезапна смърт на новородените, а процентът при децата, които спят по корем или настрани е драстично повишен. Когато бебето спи по корем и е обърнато надолу, може да не успее да вдигне главата си, ако има проблеми с дишането. 
Всъщност, някои експерти смятат, че бебетата не трябва да спят повити, тъй като така се увеличава риска от внезапна, бебешка смърт (един проблем, за който се говори твърде малко в нашата страна). За да избегнете този риск, може да не повивате напълно бебето си.

 

7.  Спрете да повивате бебето, когато започне да се преобръща само.

 

Още при първите признаци, че бебето Ви ще започне да се преобръща скоро или е в състояние да издърпа пелената, е време да спрете да го повивате. Това е така, защото съществува голяма опасност малкото човече да се преобърне и да покрие лицето си. Откритата тъкан също може да създаде риск от удушаване или задушаване. Ако бебето Ви все още не може да свикне да спи свободно и обича да бъде повито, може да го завиете, като подпъхнете пелената или одеялцето му към дъното на кошарата под матрачето, както и встрани. При този начин на завиване е важно да следите бебето да бъде винаги с крачета към пелената и тя да е под нивото на подмишниците му.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари