Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Как да разберем, дали столчето за кола е омаляло на детето?

Как да разберем, дали столчето за кола е омаляло на детето?
 

Как да разберем, дали столчето за кола е омаляло на детето?

 

 

столче за кола

 

 

 

 

 

Столчето е вече малко, ако детето Ви е над някой от следните категории:

 

 

1. ТЕГЛО 

 

Всяко детско столче за кола има минимален и максимален капацитет на теглото на детето, което трябва да се вози в него. Начините на монтаж при някой от моделите също са различни в зависимост от теглото на бебето. Например някой от столчетата за кола, които се използват за деца от 0 до 18 килограма първоначално трябва да бъдат монтирани обратно на посоката на движение, а след като детето достигне 9 кг тегло по посоката на движение. Същото важи и за столчетата за кола от по-голяма група, които след като детето достигне определени килограми, се преобразуват в повдигаща бустър седалка. Проверката на този параметър е проста, дори и да сте загубили упътването и документите на столчето си, на всеки модел е залепен специален стикер, върху който е упоменато теглото, за което е подходящо столчето, ако не разполагате и с такъв, може да проверите в магазина, откъдето е закупено столчето. Редовните измервания на теглото на детето, особено ако е близко до максималното тегло на столчето за кола, което използвате се препоръчват, за да се повиши сигурността на детето, а Вие да бъдете спокойни.

 

 

2. ВИСОЧИНА НА ДЕТЕТО В ИЗПРАВЕНО СЪСТОЯНИЕ

 

Всички столчета за кола освен допустимо тегло на детето, имат и капацитет на височината на детето, до която могат да се използват. Моделите са различни, но в голяма част от тях тази информация може да намерите в упътването на столчето си или на специален стикер залепен на корпуса на продукта. Ако височината на Вашия малчуган в изправено състояние превишава максимално допустимата на детското столче за автомобил, то тогава подмяната му с нова седалка е задължителна. Това се налага, тъй като корпусът и самия дизайн на модела са така проектирани, че да предпазват с приоритет най-незащитените и уязвими части на тялото на детето и когато то е с различна от предвидената височина, сигурността драстично намалява, тъй като важните за защита зони се намират на различно разстояние и височина, спрямо тази на столчето за кола.

 

3. ВИСОЧИНА НА ДЕТЕТО В СЕДНАЛО СЪСТОЯНИЕ

 

Тази величина е важно и се определя индивидуално за всяко дете, тъй като дължината на торса на всеки малчуган е различен и дори и еднакви по височина палавници, застанали в изправена позиция, могат да имат различна височина в седнало положение. Това е причината много деца да израстнат столчето за кола и то да се преврърне в не толкова сигурен другар, дори и цялата височина на тялото да отговаря на оптималната на столчето. За да се измери тази височина детето трябва да е седнало и да се облегнало на равна повърхност, като се отбелязват мерките до рамото на малчугана. 

 

 

столче за кола касида

- Детето Ви е надраснало своето столче за кола (важи за столчета, които се използват монтирани обратно на посоката на движение), когато главата му е на по-малко от 2,3 см от ръба на горната част на облегалката, а най-горният отвор за корекция на височината на предпазните колани не позволява те да бъдат поставени в нормална позиция, а се падат под рамото на детето.

 

 

столче за кола от касида

- Детето Ви е надраснало столчето си за кола (важи за столчета за кола монтирани по посока на движението), когато върховете на ушите му са на нивото или над горната част на корпуса на столчето или ако предпазните колани не може да се позиционират в най-близката позиция на или над раменете му.

 

 

 

- Детето Ви е надраснало столчето си за кола, ако върховете на ушите на малчугана са равни или над нивото на възглавничката на столчето или горната му част, която обхваща главата. Същото важи и ако предпазните колани не са подходящи и не минават над рамената на детето, дори и в най-високата си позиция.  
 

 

4. ВЪЗРАСТ 

 

Всъщност това е един от най-малко значимите фактори, но също оказва влияние и е една от препоставките за смяна на столчето за автобил с такова от по-голяма група. В действителност едно от най-важните неща, свързани с възрастта е това, че се препоръчва децата да се возят обратно на посоката на движение за максимално дълъг период от израстването си. Друго важно нещо свързано със специфичните нужди на всяко дете и определящо се от възрастта му е използването на предпазните колани на самото, като е препоръчително те да влязат в употреба за максимално дълъг период от време, без да бързаме да използваме само повдигаща седалка, която не предпазва цялото тяло на детето. 

 

столче за кола от касида

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари