Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Любопитно за КОЛАСТРАТА и КЪРМЕНЕТО на новородени

Любопитно за КОЛАСТРАТА и КЪРМЕНЕТО на новородени

Какво е коластра?

Най-простият отговор, който можем да дадем на този въпрос е, че това е първото мляко, което се отделя от майчините гърди след раждане. Ако трябва да сме по-точни обаче, това е една от най-важните храни за бебето, тъй като съдържа множество полезни вещества, които му помагат да започне своя живот пълноценно и здравословно. Коластрата съдържа повече от 37 елемента, които отговарят за имунната система при бебетата и 8 елемента, които са пряко свързани с растежа на малчуганите.

кърмене коластра аксесоари за кърмене магазин касида

 

Кога се появява?

Първите капки коластра обикновено започват да се отделят почти веднага след раждането на детето или около 2-3 ден, но при някой майки този процес започва още по време на бременността и макар и рядко се забелязва още в края на 7-мия месеца, а при някой мами и по-рано. В този случай не е препоръчително да изстисквате течността, но и количествата, които организма отделя са малки и рядко създават дискомфорт.

кърмене на новородено какво е коластра магазин касида

 

Защо коластрата е толкова полезна за новородените?

Съпротивителните сили на имунната система на бебето се засилват през първата седмица от живота му. Най-важна за засилване на имунитета е коластрата и затова е особено важно бебето да се храни с нея през първите дни. Причината за това е, че тя съдържа ценни вещества и важна генетична информация от майката. Тази вълшебна течност има множество молекули, които при контакт с клетките на бебето, отговарящи за имунната му система ги активират и предпазват малчугана от потенциални здравословни проблеми. Може да се каже, че посредством коластрата самата природа забърква здравословен "коктейл" за укрепване на тялото на детето след раждането му. В таи връзка не можем да пропуснем и факта, че в корема на мама, бебето е в защитена среда и съпротивителните сили на организма не са напълно активирани, но след раждането си на мачугана му се налага да се сблъска напълно нов свят, пълен с микроби и вируси и съдържащите се повече от 37 имуностимулиращи вещества и 8 фактора на растежа в нея, подготвят детето за тази "враждебна" среда.

 

Ето някой от най-важните съставки на коластрата:

 

1. Трансформиращи се фактори на растежа А и В, които стимулират деленето на клетките на съединителната тъкан и спомагат за по-бързото коластра бебе кърмене касидазаздравяване на наранени места и образуване на хрущялно и костно вещество.

2. Хормон на растежа - той отговаря за пълноценното развитие на всяко дете и неговото нормално израстване, забавя стареенето и увеличава възможността от регенерация на всички тъкани.

3. Инсулино подобен фактор на растежа - той спомага за правилното изграждане на мускулната и мастна тъкан на тялото. Мощно средство против остаряване, той се намира в големи количества в коластрата. Освен тези му качества, той е много важен за метаболизма, регулирайки едновременно с това нивото на холестерола и кръвната захар в тялото.

4. Цитокини - те са малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, широко използвани в междуклетъчната комуникация и предаването на информация от една клетка на друга, спомагат за подсилване на имунната система.

5. Тромбоцитен фактор на растежа - важен е за регенерацията на нервните клетки и за развитието на гладката мускулатура и съединителната тъкан на новородените.

6. Фактор на растежа на епителната тъкан - укрепва лигавицата и поддържа и предпазва кожата.

7. Антитела - в коластрата се съдържат широк спектър антитела, отговорни за защитата на организма от различни бактерии, гъбички и вируси.

8. Интерлевкин 10 – то забавя всички възпалителни процеси.

 

тандемно кърмене коластра касида

 

Тези причини превръщат процеса на кърмене в особено важен фактор за бъдещото здравословно състояние на бебето, особено през първите няколко месеца от живота му. Като допълнение можем да добавим, че освен полезно кърменето помага за задълбочаване на връзката на майката с бебето и е много важно и за правилното психологично развитие. А коластрата е естествен начин да се подобрят имунната система и съпротивителните сили на организма, но освен всичко това тя спомага и за правилното развитие на човек. Препоръчително е, ако имате тази възможност да запазите всяка капка от тази така ценна течност. Тя може да бъде замразена в специални торбички или контейнери , за да е свежа и подходяща за употреба дори след известен период от време. А, за да удължите и самия процес на кърмене, има множество улеснения и за Вас и за мъничкото човече, които ще направят този процес по-приятен, лесен и удобен. Може да разгледате и предложенията в магазин "Касида" ТУК.

Имайки предвид всичко написамо и това колко е важно за детето да се храни естествено, препоръчваме горещо на всяка майка, която има възможност да кърми своето дете, колкото дълго то пожелае, защото по този начин детето ще расте щастливо и най-вече здраво.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари