Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Благовещение и първите обеци на детето.

Благовещение и първите обеци на детето.

Живеем в модерен, динамичен и постоянно променящ се свят, в който глобализацията освен, че прави хората по-близки, увеличава у тях стремежа да се открояват и да бъдат уникални. Това важи най-вече за жените и младите момичета. Именно заради това техните майки се стремят да ги научат как да бъдат женствени и красиви от най-ранна детска възраст. Един от най-отличителните белези за женственост според нормите на нашето общество са обеците, които красят лицето на нежната половина от човечеството. Въпросът за пробиването на ушите рано или късно започва да вълнува всяка майка, която има момиченце. А времето и начина, по който това ще бъде изпълнено зависи от възгледите на родителите и най-вече от това кога самата майка се е сдобила с тези украшения за първи път.
 

Благовещение, пробиване на уши, касида

 

 
Коя е най-подходящата възраст за пробиване на ушите? 


 
Този въпрос предизвиква сериозен споре от медицинска и психологична гледа точка, а се влияе дори и от общественото мнение. Психолозите съветват пробиването на ушите да стане във възможно най-ранна възраст, тъй като спомените преди третата годинка, обикновено избледняват по-лесно. Това съвсем не означава, че болка няма да има, но децата ще я забравят в съзнателния си живот.
Медицината обаче е на коренно различно мнение. Въпреки, че няма конкректна причина тази манипулация да не стане в много ранна, детска възраст много специалисти препоръчват това да се случи поне след първата годинка. Една от най-важните причини за това е, че не винаги тази процедура се извършва в стерилни условия и рискът от инфекции и заразяване с хепатит и други сериозни заболявания е голям. Това прави непрекъснатото следене на състоянието на ушите задължително при всеки родител, а отговорното и внимателно избиране на лекаря или козметика, който да сложи обеци на малчугана ще Ви спести много бъдещи главоболия. Друга важна причина е, че в много ранна възраст ушите на децата са още меки и неоформени, а бебето все още не умее да координира добре движенията си и хаотичното въртене на главичката може да доведе до разлики във височината на дупките в двете уши. При некомпетентното пробиване на ушната мида могат да бъдат засегнати и множество кръвоносни съдове и нерви, а специалистите по акупунктура предупреждават, че това може да доведе и до необратими последствия, ако мястото, на което са обеците е специална точка, която отговаря за правилното функциониране на някой от органите на тялото.
Общественото мнение също не е единодушно. Много от родителите под натиска на по-възрастните баба и дядо предпочитат да пробият ушите на детето си много рано, за да не изпитва болка то и да забрави по-лесно за манипулацията. Добре е да изчакате детето да навърши поне 40 дни, тъй като не е препоръчително бебето да се къпе поне ден, а за предпочитане 2 след тази процедура, а това не е препоръчително да децата под тази възраст. Ранното пробиване на ушите крие риск и от неволно самонараняване, ако детето дръпне по-силно обеците. Други родители, както и много от медицинските лица смятат, че детето трябва да направи този избор само, когато е напълно готово за това. По този начин малчуганите ще се чувстват щастливи, че са взели толкова важно решение самостоятелно, а родителите им ще са спокойни. Нека не забравяме, че много от децата имат толкова силно желание да имат обеци около четири или пет годишна възраст, че родителите спокойно могат да поставят и някой свои изсквания в замяна на изпълението на тази прищявка. Не пропилявайте скрития си коз :)
Друга основателна причина, която да накланя везните в полза на съзнателния избор е, че силното желание у детето ще му позволи геройски да изтърпи не само пробиването на едната дупка, но и спокойното оставяне да бъде повторена манипулацията и на другото ухо.
 

 
 
Къде да пробием ушите на детето?


 
Основно при избора на кабинет, в който да поставите първите обеци на детето си е това той да бъде чиста, а инструментите, които се използват да бъдат напълно стерилни. Така ще избегнете инфекциите, които са много болезнени за малчуганите, а и заради тях може да се наложи да свалите обиците, за да заздравее дупката. Добрите специалисти използват стерилни консумативи, а преди пробиване намазват ухото на детето с гел за лека повърхностна анестезия, която притъпява болката. За пробиването обикновено се използва специален пистолет, който може да бъде зареден директно с медицинските обеци, които сте избрали за детето си. След като дупките вече са на лице, мястото се намазва с антибиотичен гел или се пръска със спрей. Препоръчва се детето да остане с медицински обеци поне 10 дни или те да се заменят със златни и оттук отиваме на следващия въпрос.


 
От какъв материал трябва да са обеците?


 
Най-важно е материалът, от който са изработени обеците да не съдържа никел. Обикновено още при пробиването, пистолетът се зарежда с накити направени от медицинска стомана, тъй като този вид метал не предизвиква алергии, поддържа се много лесно и не потъмнява. На много места горещо се препоръчва и поставянето на златни обици. Друг интересен метод е използването на стерилни конци, тъй като те лесно могат да бъдат напоявани с лекарство, а и раздвижването е значително по-удобно. Те трябва да се носят поне 10 дни преди поставянето на обеците. Ако решите да смените поставените вече накити и възникнат проблеми, най-доброто, което може да направите е да сложите отново медицинските обеци.


 
Какво да направим, ако дупките на ушите са пробити накриво?


 
Преди да започнат манипулацията, добрите специалисти определят предварително мястото за пробиване и го отбелязват, като се има предвид факта, че двете уши, както и лявата и дясна половина на лицето не са напълно симетрични. Но дори и всичко да е идеално, понякога дупките се поучават накриво, било то заради моментна разсеяност на козметика или лекаря или поради факта, че в много ранна бебешка възраст детето може да мръдне неволно или да се дръпне, стреснато от шума на машинката. В тези случаи се препоръчва обецата да бъде извадена, за да заздравее дупката. След 2-3 седмици, може да пробиете ухото отново.


 
Грижи за ушите на детето след пробиване.


 
Не бива да забравяте, че не е препоръчително ушите на детето да се мокрят през първия ден от пробиването. Затова, ако не е много наложително не къпете малчугана тогава, или ако все пак се налага, използвайте тампони напоени със спирт, с които да намажете раничката, за да не попада в нея вода или измиващ препарат. Поне два пъти на ден промивайте ухото с кислородна вода или мажете с антибиотичен гел по препоръка на лекаря и леко размествайте обеците, за да не сраснат те с околната тъкан.
 


Имайки предвид всички тези неща, внимателно помислете върху въпроса дали да сложите обеци на малкото си дете или то само да вземе това решение, защото е прекрасно и без тях. И ако и двамата родители сте на едно мнение, действайте, но преди това внимателно изберете мястото на което ще направят процедурата, проверете стерилността на използваните консумативи и изберете подходящото време и час. 
Според българските традиции най-добре е това да стане на Благовещение или 25 март. На тази дата според народните поверия зимата започва да си отива и се смята, че раните заздравяват по-бързо и "благо". Тогава още от най-дълбока древност са пробивали ушите на малките момиченца, за да бъдат добри и чисти, а душите им неопетнени също като на Богородица. Това поверие звучи логично и днес, когато не се замисляме толкова често върху народните вярвания, тъй като месец март не прекалено топъл и е особено благоприятен за по-бързото заздравяване на раните, а възпаленията са по-редки.
На Благовещение, преди рожден или имен ден, на Коледа, без значение кой ден ще изберете, най-важно е да бъде такъв, в който и Вие и детето Ви да се чувствате добре и напълно спокойно, за да остане един хубав спомен за Вас и малчугана, спомен, който ще пазите завинаги в сърцата си и, за който ще си спомняте с умиление. :)

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари